Spring naar inhoud

Preitaart met geitenkaas

Logo-groenteruilbank-1024x356

Durf eens wat anders…

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • Zout, peper
  • 160 gram koude boter, in klontjes
  • 1 eidooier
  • 1 kilo prei
  • 3 grote eieren
  • 250 cc crème fraîche
  • 2 jonge picodons of andere jonge geitenkaas van circa 2 weken oud

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 180°C.
  • Zeef intussen de bloem in een kom, voeg een snufje zout toe en 125 gram boter.
  • ‘Snijd’ de boter met 2 messen door de bloem tot de boter zeer fijn verdeeld is en het mengsel op broodkruim lijkt.
  • Voeg de eidooier en 1-2 eetlepels ijskoud water toe en kneed het mengsel met een koele hand snel tot een samenhangend deeg.
  • Vorm het deeg tot een bal en laat deze, verpakt in plasticfolie, circa 1 uur in de koelkast rusten (of gebruik kant-en-klaar bladerdeeg).
  • Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in dunne ringen en bak de prei op zacht vuur 5-8 minuten in 35 gram boter.
  • Breng de prei op smaak met zout en peper en laat het iets afkoelen.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een cirkel van circa 36 centimeter doorsnede en bekleed hiermee een ingevette taartvorm van circa 30 centimeter doorsnede.
  • Prik de deegbodem met een vork regelmatig in en verdeel de prei erover.
  • Klop de eieren los met de crème fraîche en wat zout en peper naar smaak en schenk dit mengsel over de prei.
  • Bak de preitaart 40-50 minuten in het midden van de oven.
  • Snijd de geitenkaas in plakjes en leg deze na 20 minuten baktijd op de taart.

Serveertip

Serveer de taart warm.

 

Afdrukken

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+